пʼятницю, 3 травня 2013 р.

Ізраїль не довів вину Шухевича у вбивстві євреїв

Меморіальний комплекс катастрофи і героїзму єврейського народу в Єрусалимі "Яд Вашем"  більше 50 років збирає імена жертв, документи та свідчення, пов"язані з Шоа, проводить наукові досліди, займається науково виховною роботою.
Стверджує, що має докази причасності Романа Шухевича-командуючого Української повстанської армії до вбивств євреїв у Львові 1941 року.
Меморіальний комплекс катастрофи і героїзму єврейського народу в Єрусалимі "Яд Вашем"


Передісторія: Керівництво єрусалимського меморіального комплексу "Яд-Вашем" запросило українських істориків до вивчення архівних документів, які стосуються діяльності генерала Української повстанської армії (УПА) Романа Шухевича-Чупринки.Про це заявив один з керівників "Яд-Вашем" Йосеф (Томі) Лапід.За його словами Лапіда, в архівах комплексу збереглася добірка документів, отриманих з німецьких і радянських джерел, які вказують на причетність батальйону Нахтігаль SS під командуванням Шухевича до каральних операцій проти цивільного населення Львова влітку 1941 року. "У нас є ціле досьє, із якого випливає, що Шухевич був одним із причетних до масових вбивств До цього часу українська сторона не зверталася до нас із проханням передати ці документи Якщо таке прохання надійде, думаю, ми його задовольнимо ..», - Повідомив Лапід.Він зазначив, що частина цих документів вже була використана ізраїльськими дослідниками для написання одного з розділів "Енциклопедії Голокосту", виданої англійською мовою та івритом в 1990 році.У той же час, відомий дослідник історії УПА український фахівець Володимир Сергійчук висловив сумнів у серйозності згаданих Лапідом документів. При цьому він визнав, що українські історики обов'язково повинні ознайомитися з вмістом матеріалів, наданих ізраїльтянами.Як повідомлялося раніше, під час візиту Ющенка до Ізраїлю і відвідин ним "Яд-Вашем" у нього виникла полеміка з Лапідом з приводу Шухевича. На зауваження ізраїльтянина про те, що Шухевич, якому Ющенко присвоїв звання Героя України, очолив львівський погром, який забрав життя чотирьох тисяч євреїв, президент заявив, що переконливих доказів цьому не існує.


Израиль не доказал вину Шухевича. ФОТО. КОПИИ ДОКУМЕНТОВ

Так уже повелось, что в русскоязычных и российских СМИ принято говорить и писать о главнокомандующем УПА Романе Шухевиче, начинавшем свою военную карьеру с офицера Вермахта, не иначе, как о «гитлеровском маньяке» и «палаче мирного населения». Мифы о руководимым им истреблением львовского гетто перекочевывают от издания в издание, с сайта на сайт, с телеканала на телеканал.

Между тем, у Израиля, оказывается, не существует доказательств вины Шухевича. Архив государственного израильского мемориала «Яд Вашем» не располагает документальным подтверждением причастности украинского батальона «Нахтигаль» под руководством Романа Шухевича к актам геноцида. Об этом заявил украинский историк, советник председателя Службы безопасности Украины (СБУ) Владимир Вятрович.
советник председателя Службы безопасности Украины (СБУ) Владимир Вятрович.

«Никакого досье на Романа Шухевича в архиве «Яд Вашема» не существует», - сообщил RUpor`у Вятрович. – Полученные от этого учреждения копии документов являются фрагментами материалов, сфабрикованных КГБ, и ни в коем случае не могут быть основой для обвинений против Романа Шухевича. Информационная кампания, направленная на его дискредитацию, не имеет исторического основания и основывается исключительно на советских пропагандистских материалах и свидетельствах, сфабрикованных советской спецслужбой».
27 февраля в составе правительственной делегации Украины Вятрович побывал в штаб-квартире «Яд Вашем» в Израиле. Никаких документов, подтверждающих частые высказывания израильских общественных деятелей о причастности героя Украины Романа Шухевича к истреблению еврейского мирного населения в годы Второй мировой войны, местными учеными предоставлено не было.
Джерело: Rupor.info

За матеріалами брифінгу про окремі результати діяльності СБ України та про підсумки візиту урядової делегації за участі СБУ до меморіального комплексу “Яд Вашем” в Ізраїлі

На брифінгу радник Голови СБУ, співробітник Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук Володимир В’ятрович зосередив свою увагу на результатах візиту урядової делегації до меморіального комплексу “Яд Вашем”.

Українська сторона двічі зверталася до керівництва “Яд Вашем” з проханням ознайомитися із матеріалами досьє про Романа Шухевича, про наявність якого 6 грудня 2007 р. заявив Голова ради Меморіалу Йосиф Лапід: 18 грудня офіційного листа надіслав Державний комітет архівів України, через кілька днів аналогічного листа від Українського інституту національної пам’яті було передано через заступника міністра закордонних справ Ізраїлю.

“Жодної відповіді від “Яд Вашем” на запити української сторони за понад два місяці не було отримано”, — зазначив Володимир В’ятрович.

Врешті, 27 лютого 2008 року до Ізраїлю вирушила урядова група, до складу якої увійшли Голова Українського інституту національної пам’яті І.Юхновського та радник Голови СБ України з науково-дослідної роботи, співробітник Українського інституту національної пам’яті В. В’ятрович. Їх завданням, зокрема, було ознайомитися із документами про Романа Шухевича в архіві “Яд Вашем”. Зустріч із керівництвом “Яд Вашему” на чолі зі директором Авнером Шалевим відбулася 28 лютого у Єрусалимі.

Українська сторона передала представникам меморіального комплексу копії документів з архіву СБУ, які розповідають про ситуацію у Львові влітку 1941 р. та матеріали керівництва КГБ про те, як створювалася легенда про участь “Нахтігалю” в антиєврейських акціях.

У відповідь ізраїльська сторона заявила, що не готова передати матеріали про Романа Шухевича із власних архівів. Ці матеріали не зібрані в окремий комплекс, можуть бути розкидані по всьому архіву, для їх віднайдення потрібна спеціальна тривала дослідницька робота, — зазначив Директор меморіального комплексу “Яд Вашем” Авнер Шалев.

Згодом Директор архівного департаменту “Яд Вашем” Хаїм Гертнер підтвердив, що жодного досьє на Шухевича в архіві немає, а Йосиф Лапід, який повідомляв про його існування, не є співробітником архіву.

Підставою для закидів щодо участі Шухевича в антиєврейських акціях є передані українській стороні Директором архівного департаменту “Яд Вашем” Хаїмом Гертнером дві невеличкі папки із копіями документів об’ємом 7 і 18 аркушів.

Перша з них містила копію протоколу допиту КГБ одного із старшин УПА Луки Павлишина від 13 травня 1986 року, де містяться лише загальні фрази про участь “Нахтігалю” в “знищенні радянських людей”. В цій же папці подані свідчення Ярослава Шпиталя (він, як і Лука Павлишин, ніколи не служив у “Нахтігалі”), в яких більш детально розповідається про “злочини” українських націоналістів. Згаданий документ відомий історикам, адже свідчення Шпиталя ще в 1960 році були опубліковані в радянській пропагандистській брошурі “Криваві злочини Оберлендера”. Інформація про те, як робилися ці свідчення за вказівками КГБ, була оприлюднена 6 лютого 2008 року на громадських історичних слуханнях СБУ “Звинувачення проти “Нахтігалю” історична правда чи політичні технології”.

Друга папка містить перекладені німецькою мовою свідчення ще одного “героя” згаданої брошури Григорія Мельника, колишнього вояка “Нахтігалю”, який є в списку тих, кого, згідно за вказівками КГБ від 13 листопада 1959 року, слід було “належно підготувати до допиту”. Більш того, документи, віднайдені в архіві СБУ, свідчать, що Григорій Мельник був завербований КГБ для участі у суді. Згодом саме його та Ярослава Шпиталя “свідчення” були використані як основні на судовому процесі у Східній Німеччині, завданням якого було скомпрометувати одного з німецьких командирів “Нахтігалю” Теодора Оберлендера.

“Отже, жодного досьє на Шухевича в архіві “Яд Вашем” немає, отримані від цієї установи копії документів є фрагментами матеріалів сфабрикованих КГБ і в жодному випадку не можуть бути основою для звинувачень проти Романа Шухевича. Інформаційна кампанія спрямована на його дискредитацію немає історичної основи і базується виключно на радянських пропагандистських матеріалах та сфабрикованих радянською спецслужбою свідченнях” — наголосив Володимир В’ятрович.

Один із найбільших масивів документів про життя та діяльність Романа Шухевича, боротьбу ОУН та УПА загалом є у Галузевому державному архіві СБ України, який є відкритим для усіх зацікавлених дослідників, готових до неупередженої оцінки визвольного руху.
________________________________________________________________________

«Уверен, что Вы не найдете ни единого доказательства своим словам. Ни один архив не подтвердит сегодня ни одной акции карательного типа, в которой принимали бы участие бойцы УПА или другие подобные организации», - сказал, в частности, Ющенко. Как в воду глядел. Не нашли. Искать-то нечего.

16.12.07 - Звернення держархіву України до "Яд Вашем"


31.10.1959 - Звіт про фальсифїкацію звинуваченнь проти західно-германського міністра

05.04.1960 - подготовані по приказу з Москвы "свідки" з'явилися на публіці

Передані Ізраілем зразки радянської пропаганди

Перша сторінка "сповіді" агента КГБ СССР Г. Мельника


Немає коментарів:

Дописати коментар