понеділок, 11 лютого 2013 р.

Козацькому роду нема переводу або Були наші стали ваші.

Напевно кожен з нас колись задумувався над тим, звідки пішли наші прізвища?А ще цікаво, чому вони з часом змінюються. Куди поділись козацькі українські прізвища відомі з діда-прадіда? А все дуже просто, якби уважно вивчити цю проблему, то можна було б зібрати словник українських прізвищ, спотворених у ході русифікації царськими чиновниками.

Антон Павлович Чехов (Чех)
Український рід Чехів у ХІХ столітті став чомусь Чеховими. Дід Антона Чехова ще був Чехом. Сам письменник стверджував, що дід його – українець зі Слобожанщини.
Батько письменника (1823—1898) — Павло Ігорович Чехов — народився в селі Вільховітка. Він був кріпаком, в дитинстві вчився в сільській школі, добре співав. 1840 року вивчав цукроваріння на місцевому цукровому заводі. 1841 року його було викуплено з неволі батьком. Згодом він став купцем і торговцем. Мати письменника — Євгенія Яківна Морозова — (1835—1919).
Антон Іванович Денікін(Дайнека) (1872-1947) — російський військовий діяч, генерал-лейтенант, один з керівників білого руху, публіцист и мемуарист. В Першу світову війну командовав стрілковою бригадою и дивизією, армійским корпусом; с серпня 1918 командуючий, с жовтня главнокомандуючий Добровольчої армії,з січня 1919 главнокомандуючий «Збройними силами Півдня Россії» (Добровольческая армия, Донская и Кавказская казачьи армии, Туркестанская армия, Черноморский флот); Одночасно з січня 1920 «Верховный правитель Российского государства». З серпня 1920 в эміграції. Праці по історії російсько-японської війни; спогади: «Очерки русской смуты» (т. 1-5, 1921-23), «Путь русского офицера» (1953).
Прізвище українського походження. В основі лежить слово, що означає соціальну приналежність. Дейнека -український козак XVII в., озброєний дубиною. Прізвище Денікін русифікована форма прізвища українського походження.
Олексій та Кирило Розумовські (Розуми)
В селі Лемеші (Чернігівска область) на початку XVIII століття народився Алексей Розум. Син простого запорізького козака Григора Яквича Розума (ум. 1730) та Наталлі Дем"янівни Демешко.У вільний від випасу корів час, співав в сільському церковному хорі,де був помічений, ї відісланий в Петербург де став графом Разумовським та чоловіком імператриці Єлезавети (без права пристолонаслідування). Брат граф Кирило в 18 років Очолив Петербурзьку академію наук, гетьман Лівобережної України.
Петро́ Іллі́ч Чайко́вський (Чайка) народився 25 квітня (7 травня) 1840 — 25 жовтня (6 листопада) 1893 — російський композитор, диригент, педагог, музично-громадський діяч.
Походив з українського роду Чайок. Прадід композитора, Федір Опанасович Чайка, походив з-під Кременчука, в ранзі козацького сотника брав участь у битві під Полтавою й помер від ран. Його син, Петро, народжений на Полтавщині (дід композитора), навчаючись в Києво-Могилянській академії, прийняв прізвище Чайковський. Пройшовши російсько-турецьку війну та відслуживши полковим лікарем, став городничим Слободського та Глазова В'ятської губернії, а 1785 року був приписаний до дворян Казанської губернії.
Батько композитора, Ілля Петрович, займав різні пости в Департаменті гірничих і соляних справ, проводив геологічні дослідження в Новгородській губернії, викладав у Гірничому корпусі. Мати композитора, Олександра Андріївна, уроджена Ассієр, народилась у сім'ї митного чиновника в Петербурзі, закінчила Училище жіночих сиріт, володіла фортепіано і вміла співати. 1833 року вона стала другою жінкою Іллі Петровича і народила від нього шестеро дітей, серед яких Петро був другим.
Ілля Юхимович Рєпін (Ріпа) (24 липня (5 серпня) 1844, Чугуїв — 29 вересня 1930, Куоккалаукр Фінляндія) — російський художник-реаліст українського походження. Походить з родини військового поселенця. Одним із його предків був український козак Ріпа. Хлопцем навчався у місцевій іконописній майстерні. В 20 років подався до столиці Російської імперії — Санкт-Петербургу. З 1863 року в Петербурзькій малювальній школі, у 1864-71 роках — у Петербурзькій Академії Мистецтв (учень І. М. Крамського), яку закінчив з золотою медаллю і відбув у студійну подорож до Італії та Франції.
На жаль, й українці Ріпи перетворилися на Рєпіних. Ілля Рєпін, який народився на Харківщині, зберіг своє відчуття належності до українців й малював себе у вигляді козака, що спирається на гармату. “Час вже подумати про український стиль у мистецтві”, – відзначав митець. А проте він не лише говорив, а й створив чимало творів на українську тематику, приміром, “Запорожці пишуть листа турецькому султану” – він намалював два варіанти цієї картини.


 Запорожці пишуть листа турецькому султану (олійний живопис) 


Українська хата (олійний живопис)


Немає коментарів:

Дописати коментар