суботу, 2 лютого 2013 р.

Полонізми, давність української мови та Схід і Захід разом!

-*-у продовження теми про т.зв. полонізми-*-
Чудова штука Інтернет!Знайти можна все, або майже все. Зокрема отаку книжку, за якою я і цитуватиму:


Тут буде корисним трошки пригальмувати і дати коротеньку бібліографічну справку:
Я́ків Фе́дорович Голова́цький -- автор книжки (літературний псевдонім: Гаврило Русин) — український лінгвіст, етнограф, фольклорист, історик, поет, священик УГКЦ, педагог, громадський діяч. Співзасновник об'єднання «Руська трійця», співавтор збірника «Русалка Дністровая».
Га́лицко-ру́ская ма́тица — галицько-руський культурно-навчальний заклад. Своєю метою спільнота вважала поширення грамоти серед простого населення краю і, відповідно друк книжок.
Засновником Галицько-руської матиці поряд з Миколою Устіановичем був і Яков Головацький.

Слід відзначити, що під час написання цієї книжки під впливом Михайла Погодіна Головацький вже перебував на москвофільських позиціях (вже його «Граматика руского язика» (1851) далека від позиції збереження і розвитку української мови), але ні тоді, ні згодом від написаного не відмовлявся, що надає його свідченням особливої ваги.
Отже:
Як виявилося, Головацький вважав, що вже пам'ятки даньоруської культури, написані церковнослов'янською мовою мають характерні риси "южноруської" мови. Що саме це за мова, з'ясується далі :



Зверніть увагу!!! Автор прямо - таки наголошує на тому, що "южнорусский" ЯЗИК старший від "северного, ПОЗДНЕЙШИХ русских, восточных и западных наречий"(це стосовно того, яка мова від якої походить), попереджає, що їх не слід плутати і (увага!) повідомляє :"не походит южнорусский язык от словенского церковного, АЛЕ НЕ УТВОРИЛСЯ ОН В ПОЗДНЕЙШИХ ЧАСАХ ОТ ЛЯЦКОГО ПАНОВАНЬЯ":






...не лише "не походит от ляцкого", але, як з'ясувалося навіть навпаки -- саме вплив "южнорусского язика" був причиною розквіту польської мови!!!










Народ у "Південняй Русі", Галичині і на Північному Сході тодішньої Угорщини -- розмовляє однією і тією самою мовою (прівєт тов. Колєсніченку:))) і зветься ця мова малоруською, "южнорусскою". Слід було б окремо відзначити УКРАИНСКИЙ ЯЗИК у 1850 році, але ми мабуть обмежимося цікавим фактом, що на думку автора саме ця мова була мовою Київської Русі.








Немає коментарів:

Дописати коментар