четвер, 13 червня 2013 р.

Україна на полотнах Саврасова, Штернберга, Айвазовського та інших світочів живопису

Намагаючись у міру сил розвіяти туман українофобської пропаганди, часто доводиться стикатися з досить наївними твердженнями про те, що "України ніколи не було" до певної дати (до польського повстання 1863 року, виникнення ген. штабу Австрійської імперії у 1867 році та українізації 1924 року), або не було українців. Українців можна бобачити тут:


Але ми знайшли цьому вагоме протиріччя - це лише невеличка підбірка з великої кількості полотен, що написані видантними живописцями, які містять у своїй назві хоронім Україна та похідні від нього. 
Сподіваємося, що назви цих картин та дати їх створення не залишають жодних сумнівів щодо того, що Україна і українці давні самоназви нашої країни та народу. І звісно, жоден генштаб до їх виникнення не причетний. Бо як відомо політика це одне, а от мистецтво - зовсім інше. Приємного перегляду:)

Подаємо коротку біографію авторів для тих, хто не вловив всю значущість ситуації, назви картин на мові оригіналу.



Іван Іванович Соколов - народився 1823 року в Астрахані,  в сім'ї дрібного чиновника. Навчався в Академії мистецтв (1846-1834) у AT Маркова. З 1857 р. - академік, з 1860 р. - професор. Писав жанрові картини, часто на українському матеріалі ("Збір вишні в поміщицькому саду на Україні", 1858, ГТГ; "Повернення з ярмарку», 1859, Київський музей українського мистецтва). Найбільш соціально гострим його твором є картина "Проводи в місто парубків, призначених у рекрути" (1860). Працював в області малюнка та акварелі, в 1861 р. зробив ряд малюнків для журналу "Мальовнича Україна", видаваного Л.М. Жемчужниковим.
Навчався в Московському дворянському інституті, але, що не закінчивши в ньому курсу, переїхав в СПб. і вступив в учні Імператорської Академії мистецтв. Тут найближчим його наставником був професор А. Т. Марков. З 1849 р. він двічі їздив на Кавказ, де малював і писав аквареллю види місцевої природи і народні типи і, повернувшись через два роки в СПб., Продовжував свої заняття в Академії. У 1852 р., за картину: «Продаж невільниць на східному березі Чорного моря», був нагороджений малий. срібл. медаллю. У 1854 р. жив Малоросії, де написав між іншим картини: «Косовиця» і «Кавказький пейзаж» (горяни на морському березі видивляються поява на горизонті російського пароплава), за які Академія присудила йому велику срібл. медаль. З того часу Соколов Іван Іванович раз у раз робив поїздки як усередині Росії, так і в чужі краї, відвідав Константинополь, Німеччину, Францію, Іспанію. У 1857 р., за картину «Закавказькі цигани», отримав ступінь академіка, а в 1860 р., за «Вид на східному березі Чорного моря», «Дітей, що грають на кладовищі, в Константинополі», «Проводи в місто парубків, призначених в рекрути »і« малоросійських дівчат, ворожбитів віденкам про заміжжя »(наход. в Зимовому палаці в СПб.), зведений в звання професора.
Окрім картин, писаних олійними фарбами, виробляв прекрасні акварелі; всі його твори, що відрізняються оригінальністю, прочувствованія і смаком виконання, купувалися любителями живопису раніше, ніж були закінчені. З 1860 р. обдарований художник перестав бути зі своїми роботами на виставках і майже зовсім закинув пензлі і фарби....
Останні роки жив у Харкові. Його роботи є також в державному російському музеї, музеях Н. Тагілу, Саратова, Твері, Сімферополя, Тбілісі.... Помер в Харкові 19 листопада у 1918 році.


Сбор вишни в помещичьем саду на Украине. 1858г.

Ночь на Ивана-Купалу. 1856г.

Свадьба. 1860

Свадьба. 1860

Проводы в город парубков, назначенных в рекруты конец 1860-х 

Штернберг Василь Іванович (1818 - 1845) живописець, жанрист і пейзажист, син гірського чиновника, спочатку вчився в Імператорській академії мистецтв в якості вільного слухача, а в 1835 р. був прийнятий до числа державних академістів. Керівником його в пейзажного живопису був М.Н. Воробйов, але нарівні з нею його вабив до себе побутовий живопис. Рідкісну здатність до цієї останньої виявляли малюнки і карикатури, які він робив з самого вступу до академії і якими дивував своїх товаришів і вчителів.Літні місяці він проводив в Україні , в маєтку  любителя мистецтва, Г.С. Тарновського; ці поїздки близько познайомили його з українським побутом і природою, які він і відтворював майстерно у своїх олівцевих малюнках, акварелях і картинах.У 1837 р. за роботи, виконані в Україні, в тому числі за акварель: "Ярмарок в містечку Ічні" (придбану імператором Миколою I для альбому його дружини), академія нагородила Штернберга малою золотою медаллю, а наступного року, за картину "Освячення пасок в Малоросії" (куплена також государем для подарунка великій княгині Марії Миколаївні), він отримав велику золоту медаль і звання художника XIV класу.У 1840 р. він подорожував до Оренбурга при експедиції графа Перовського в Хіву, а потім був відправлений до Італії, в якості пенсіонера академії. Оселившись у Римі, він продовжував старанно працювати, хоча відчував себе чужим серед італійських людей і природи. Його тягнуло на батьківщину, до знайомих і улюблених сюжетів. Але доля не судила йому повернутися в Росію: він помер у Римі, в розквіті років, на півдорозі до розвитку свого чудового таланту.З картин Штернберга, крім вищезгаданого "Освячення пасок", відомі: "Гра в піжмурки в садибі Г.С. Тарновського", "Млин в степу" (обидві в музеї імператора Олександра III), "Італійка біля водойми", "Італієць-простолюдин "(обидві в музеї академії мистецтв)," Римські піфферарі "," Італійські селяни, що грають в карти в остерії "," Етюд голови молодого італійця "," Етюд голови старого-італійця "(усі чотири в московському публічному музеї)," Малоросійський шинок "," Видубицький монастир поблизу Києва "," Вид в Києві "," Портрет самого художника "," Озеро Немі "," В околицях Альбано "і" Етюд листя "(всі сім в Третьяковській галереї, у Москві) і" М . І. Глінка в маєтку Г.С. Перовського за твором опери Руслан і Людмила "(у О.Н. Марковича). Малюнки і акварелі Штернберга численні і зустрічаються майже у всіх громадських і приватних колекціях.


Ярмарка на Украине

Айвазовський, Гайвазовський, Іван Костянтинович [17 (29) .7.1817, Феодосія, - 19.4 (2.5) .1900, там же], російський живописець, майстер морського пейзажу. Син дрібного торговця-вірменина. У 1833 - 37 навчався в петербурзькій АХ у М.Н. Воробйова та французького мариніста Ф. Таннера. З 1845 академік, з 1847 професор, з 1887 почесний член Академії мистецтв. Член ряду європейських академій. Багато подорожував, з 1845 жив у Феодосії. А. вже в 1840-х рр.. завоював світову славу емоційною піднесеністю своїх картин, з їх тяжінням до пафосу і героїки, точністю і швидкістю кисті. Своєрідність творчості А. - в романтичному зображенні неосяжного величі і буйної мощі морської стихії, вогненних заходів сонця, що грає на хвилях місячного світла, відваги борються з морем людей ("Дев'ятий вал", 1850, Російський музей, Ленінград). Очевидець військових маневрів Чорноморського флоту, А. присвятив багато картин подвигам російських моряків ("Чесменський бій", "Наваррінскій бій", обидві - 1848, Феодосійська картинна галерея ім. А.). Підвищена яскравість колірної гами поступово змінюється в картинах А. прагненням до тонального єдності. У кращих пізніх роботах ("Чорне море", 1881, Третьяковська галерея), стриманих за кольором, А. користується тонкими градаціями світлотіні для більш точної і природної передачі морської широчіні, руху води і світла. А. створив близько 6 тис. картин (нерівноцінних за художнім якістю), багато малюнків і акварелей.

Украинский пейзаж с чумаками при луне 1869г.

Свадьба на Украине 1891г.

Мельница на берегу реки. Украина 1880 г.

Во время жатвы на Украине 1883г.



Украинская жатва 1857г.

 Ночь на Украине . 1871

Повернення з весілля. 1891.

І.К. Айвазовський. Чумаки на отдихе.

Олексій Кіндратович Саврасов (1830-1897) - російський художник-пейзажист, один з членів-засновників Товариства передвижників, автор хрестоматійного пейзажу «Грачі прилетіли».


Украинский пейзаж 1849г.

Сергій Іванович Васильковський (7 жовтня 1854, Ізюм, Харківська губернія - 8 жовтня 1917, що Харків) - український і російський живописець-пейзажист. Народився в місті Ізюмі Харківської губернії. Оточення, в якому ріс Васильковський, було благодатним середовищем для формування творчої особистості. Його дід був чумаком, з козацького роду, а батько - писарем. Можливо, саме він розкрив естетичну виразність каліграфічної лінії.

Украинская церковь начало ХХ

Весенний день на Украине


Украинский пейзаж


Казачий двор


Архи́п Іва́нович Куї́нджі (15 (27) січня 1842 (за іншою версією — 1841) — 11 (24) липня 1910) — видатний український живописець-пейзажист грецького походження, педагог. Народився у місті Маріуполі в сім'ї бідного шевця-грека. Рано залишився без батьків і жив у великій бідності. Живопису навчався, в основному, самостійно. Деякий час займався в майстерні І. Айвазовського. В 1868 вчився в Петербурзькій Академії Мистецтв. З 1875 — член Товариства пересувних художніх виставок. Викладав у Петербурзькій Академії Мистецтв, з 1882 — професор, з 1893 — дійсний член Академії, а з 1894 — керівник художньої майстерні. В 1897 звільнений за підтримку студентських виступів.
Куїнджі був ініціатором створення Товариства художників (1909; пізніше — Товариства ім. А. Куїнджі), яке об'єднувало живописців-пейзажистів. Серед учнів Куїнджі — О. Борисов, К. Богаєвський, А. Рилов, В. Пурвіт та ін. Помер і похований в Петербурзі. Написав сповнені урочистості й оптимізму картини української природи, розкрив її поезію і красу.
Колористичні знахідки Куїнджі і ефекти освітлення в картинах дуже поціновував Врубель Михайло Олександрович, вважав його своїм вчителем в колориті.

Украина 1879г.

Украинская ночь 1876

Вечер на Украине 1878-1901гг.

Крачковский Йосиф Евстафович  (1854, Варшава - 1914, Канедабія на озері Комо, Італія) - російський живописець-пейзажист, академік Академії мистецтв. Батько поета Дмитра Кленовського.  Йосип Євстахійович Крачковський відноситься до тих художників, творчість яких, не досягаючи вершин образотворчого мистецтва, становить основу живописної системи.  C 1871 почав відвідувати в якості вольнопріходяшего учня Імператорської академії мистецтв, головним його наставником був професор барон М. К. Клодт.  Його перші пейзажі, дуже реалістично передавали привернули увагу художника фрагменти навколишньої природи ("Млин", 1875; "Річка Смедова в маєтку Д.В. Григоровича Дулебово Зарайського повіту Рязанської губернії", 1876), були написані під час навчання в Академії мистецтв у Петербурзі (1871-1880)...

Украинский вечер 1889

Волков Єфим Єфимович-народився в Санкт-Петербурзі в 1844 р.   Помер у Петрограді в 1920 р.  Навчався в Художній школі Товариства заохочення мистецтв і, як вільний слухач, в Академії Мистецтв.   Жив і працював в основному в Петербурзі і його околицях, однак в 1879 р. разом з І.І. Шишкіним здійснив подорож до Криму.  У 1888 р. здійснив поїздку по Туреччині, Сирії, Палестині, Єгипту і Греції.  Працював також на Волзі, в улюбленому І.І.Левітаном містечку Плесо.Відомий не тільки як пейзажист, але і як ілюстратор. Був удостоєний звання академіка.   Член товариства передвижників.

Украинский пейзаж с хатой

Киселев Александр Александрович  Украинская хата 1883г.

Орловский Владимир Донатович Вид на Украине 1883г.

Орловский Владимир Донатович  Украинский пейзаж с ветряной мельницей 1882г.


Каменев Лев Львович Украинский хутор в дубовом лесу 1862г.

Соколов Петр Петрович (1821-1899) Украинские паломницы в Палестине


Трутовский Константин Александрович (1826-1893) Украинская ночь


Крамской Иван Николаевич Портрет украинского писателя и художника Тараса Григорьевича Шевченко 1871г.

Васильев Федор Александрович (1850-1873) Девушка-украинка на старом кладбище 1863г.

Джерела:
5.http://www.world-art.ru/painting/painting.php?id=82


Деякі тексти перекладено з російської мови, тому можливі непомічені помилки, за які зазадалегідь просимо пробачення!

2 коментарі:

  1. задум добрий. але потребує розширення. Українство багато представлене у музеях польщі, австрії, угорщини, можливо румунії. Окремі українці-мистці, (особливо 20-е ст) представлені у зібраннях світу (Архипенко, наприклад). Бажаю успіхів

    ВідповістиВидалити
  2. Варто подібні сторінки продублювати на вікімедії — загальна назва категорії — Ukraine in art (далі субкатегорії: за художниками, за країнами, за галереями, за періодом, за стилями тощо)

    ВідповістиВидалити