неділю, 9 червня 2013 р.

Україна на картинах російських передвижників

А сьогодні ми познайомимо вас з російськими художниками, передвижниками Констянтином Маковським та Володимиром Маковським, які задовго до українізації малювали українців та українські села.


Констянтин Маковський (2 червня, 1839 р.—30 вересня, 1915 р.) російський художник, який прилучився до передвижників. Багато з його історичних картин, наприклад «Наряд російської нареченої» (1889), демонструють ідеалізований погляд на життя в Росії в попередні століття. Є також представником академізму. Народився в Москві, старшим сином у родині російського діяча мистецтв і художника-аматора, Єгора Івановича Маковського. Єгор Маковський був засновником «натурного класу», художнього училища, яке потім стало відомо як Московське училище живопису, скульптури та архітектури. Брат художника Маковського Володимира Єгоровича. Серед друзів сім'ї були Карл Брюллов та Василь Тропінін. Всі діти Єгора Івановича стали видатними художниками (див. Маковський). Пізніше Костянтин писав: «Тим, що з мене вийшло, я вважаю зобов'язаним себе не академії, що не професорам, а виключно моєму батькові».У 1851 році Костянтин поступив в Московське училище живопису, скульптури і зодчества, де він став першим студентом, легко отримуючи всі доступні нагороди. Його вчителями були М. І. Скотті, А. Н. Мокрицький, С. К. Зарянко, всі - учні Карла Брюллова. Схильність Маковського до романтизму і декоративним ефектам можна пояснити впливом Брюллова...
Володимир Єгорович Маковський (26 січня (7 лютого) 1846, Москва - 21 лютий 1920 р., Петроград) - російський художник-передвижник, живописець і графік, педагог, майстер жанрової сцени; академік (1873), дійсний член петербурзької Академії Мистецтв (1893). Брат К. Є. Маковського.

Портрет девушки в украинском костюме. Вторая половина XIX века

Праздник в украинском селе (Володимир Маковський)


Украинка 1884 г.

Два украинца 1882

Праздник на Украине 1870-1880

Украинский пейзаж с хатами 1901г. (Володимир Маковський)

Немає коментарів:

Дописати коментар